Hoe Raid Array herbouwen zonder gegevens te verliezen

Summary: Ondanks voortdurende bewaking en patching gaat de RAID-array kapot? Als dat gebeurt, is de enige oplossing om de array opnieuw op te bouwen. Maar het herbouwen van een array is geen kleine taak. Het proces duurt lang en vereist expertise. Gebruik Stellar Data Recovery Technician om de RAID-array veilig en zonder gegevensverlies te herbouwen. Koop de software nu!

De meest logische manier om gegevens op een defecte schijfarray opnieuw samen te stellen is “de gegevens naar een reserveschijf kopiëren” en de defecte schijf vervangen, gevolgd door het gebruik

van de RAID-algoritmen en pariteitsgegevens om gegevens opnieuw samen te stellen op een nieuwe schijf.

Het enige probleem met het herbouwen van RAID is dat tijdens het ‘Rebuild RAID Array’-proces de prestaties negatief worden beïnvloed door latentie. Het is mogelijk latentie te vermijden door de schijven proactief te bewaken met speciale schijfmonitoren.

Door de vitale statistieken van de schijf in een RAID-array te controleren, kunnen beheerders of gebruikers beslissen of een schijf moet worden vervangen, waardoor onherroepelijk gegevensverlies wordt voorkomen.

Soms, na het herbouwen van de volledige RAID-array, wordt ontdekt dat de RAID niet perfect is opgebouwd. Dit komt vaak voor bij hogere configuraties van de RAID. Hoe hoger de configuratie van de capaciteitsschijven, hoe hoger de latentietijd en dus de data-onbereikbaarheid voor een langere tijd die kan oplopen tot lange uren. Om een onjuiste heropbouw van een RAID-array te vermijden, is het essentieel de exacte oorzaken te kennen die tot gegevensverlies kunnen leiden. Deze zijn:

Opmerking: Hier hebben we RAID 5 als voorbeeld genomen. Vandaar dat de bovenstaande oorzaken en de herstelmethoden/oplossingen verband houden met RAID 5-configuraties en herbouw.

Herbouwfouten die gegevensverlies kunnen veroorzaken

Rebuilds zijn gebaseerd op twee factoren – Pariteit en Array. Wanneer een RAID-beheerder een RAID herbouwt, worden de meest waarschijnlijke elementen om het correct te herbouwen ingedeeld in Parity- en Array-configuraties. Als een van beide defect is, zal de Array niet naar behoren werken.

Als er een verkeerde configuratie is met betrekking tot Rebuild Parity, zoals in de volgende gevallen:

  1. Met schijf met nulstelling (overschreven pariteit)
  2. Beschadigde schijf (gedwongen online met overschreven pariteit)
  3. Schijven in verkeerde volgorde (beide worden overschreven – data en pariteit)

Als er een verkeerde configuratie is met betrekking tot Rebuild RAID, zoals in de volgende gevallen:

  1. Een van de schijven ontbreekt – Pariteit en gegevens worden overschreven
  2. Stripe-afmetingen zijn niet gelijk – Pariteit en gegevens worden overschreven
  3. Het origineel en de rebuild verschillen in configuraties – Parity en Data worden overschreven

Laten we het met voorbeelden illustreren:

In een RAID Rebuild-configuratie wordt de pariteit bijgewerkt met een nulschijf in plaats van een HDD-rebuild. Hier heeft de Rebuild RAID de oorspronkelijke pariteit vernietigd. Verder zal de schijf met nul graden de Rebuild van de schijf verhinderen. Wanneer de pariteit wordt overschreven, is het moeilijk om een beschadigde of ontbrekende HDD opnieuw te maken.

Een ander voorbeeld is “wanordelijke RAID Array” tijdens RAID Rebuild. Hier zijn de schijven niet in de juiste volgorde, en Parity rebuild op deze schijven kan leiden tot het overschrijven van belangrijke gebruikersgegevens.

RAID 5 ongeordende array

We kunnen dit uitleggen met een voorbeeld. Ter illustratie wordt hieronder een ideale RAID 5 Array getoond:

In Raid 5 Array waren aanvankelijk gegevens beschikbaar op C1 van Disk 2 in Stripe 1. Tijdens RAID Rebuild, als deze data wordt overschreven met nieuwe Parity, dan wordt de Parity op Disk 3 in Stripe 1 behandeld als Data Disk en niet als Parity, en dat creëert corruptie in ‘Logical Volume’. Bovendien worden de gegevens op Gegevensschijf B1 ook aangetast, waardoor corruptie van het Logische Volume ontstaat. Al deze schijven zijn aangetast en uiteindelijk beschadigd.

Aangezien er logische volume corruptie, en de pariteit te bouwen is ook niet mogelijk, is het noodzakelijk om volume reparatie tools zoals CHKDSK, FSCK en dergelijke uit te voeren. In plaats van te repareren, kunnen deze hulpprogramma’s soms nog meer schade veroorzaken, wat leidt tot verwijdering van metadata en een onherstelbare RAID-array. Als een van de schijven die worden gebruikt om de RAID-array opnieuw op te bouwen een beschadigde schijf is en de andere een nieuwe schijf, dan overschrijft deze combinatie na de herbouw de goede pariteit met de slechte. Het resultaat is onbruikbare gegevens en uiteindelijk een onherstelbaar systeem.

RAID 5 NTFS Volume

Als de RAID-array zijn configuratie verliest en de gebruiker probeert deze opnieuw op te bouwen met een onjuiste configuratie, dan leidt dit tot gegevensschade. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe configuratie geforceerd met een stripe-grootte van 32K die oorspronkelijk was ingesteld als 64K grootte. De datagrootte wordt praktisch in tweeën gedeeld waardoor de RAID-configuratie wordt beschadigd.

Nieuwe configuratie in RAID5

Het besturingssysteem in de herbouw kan niet in staat zijn om de secties te lezen in de metadata, die leidt tot logische corruptie waardoor de gegevens onbruikbaar. In dit geval, ook, de corruptie in logisch volume triggers de Admin te gebruiken volume reparatie tool uit te voeren en te repareren logische stations. De volume reparatie tool kan leiden tot verdere schade in het logische volume en resulteert in onherstelbare verlies van gegevens.

Aangezien de corruptie van het logische volume wordt veroorzaakt door de nieuwe configuratie in RAID 5, is het repareren van het logische volume niet de juiste oplossing, zoals gedacht.

Hoe RAID Array herbouwen zonder gegevensverlies?

Wat te doen wanneer de Data Storage Administrator in een dergelijke situatie terechtkomt? Hier volgen enkele tips om gegevensverlies na een RAID-reconstructie te voorkomen:

Conclusie

Beveilig de RAID-gegevens vanaf het begin. Bewaar een back-up, bewaak de vitale statistieken van alle schijven afzonderlijk en in Array, onderhoud een goede disk image, en bescherm de RAID- configuratie. Als de RAID nog steeds ontregeld is, en er zijn geen concrete maatregelen om de gegevens te herstellen, zoek dan naar een betrouwbare data recovery software zoals Stellar Data Recovery Technician.

De professionele software stelt beheerders van gegevensopslag in staat om RAID Array opnieuw op te bouwen zonder gegevens te verliezen. Ook biedt de software Photo Repair, Video Repair software, en drive monitor software om de drive performance status te controleren voor het herstelproces.

Related Post