Repair PST File

Top 5 Outlook Problems that Users Face and How to Fix Them?


Table of Content

    Summary: In this blog, we will share some common Outlook problems such as; 'Outlook stuck on loading profile', 'Outlook not working', 'Outlook PST is corrupted', & their solutions. Read the blog to see if it includes any Outlook issues that you’ve encountered, and know-how they can be fixed. If you're having trouble accessing your PST file due to issues with your Outlook account, use Stellar Repair for Outlook software to regain access to the PST file.

    There are several attributes that make Microsoft Outlook as one of the most widely used email clients, including a simple-to-use interface, advanced features, and efficiency being the main ones.

    However, as crucial as MS Outlook is to manage your work life, some errors can crop up out of nowhere to put a halt, albeit a temporary one, to the regular flow of your daily activities. Some of these common problems with Outlook include freezing, start-up issues, sluggish working, problems with profile handling, etc.

    Frustrated man pulling his hair out

    Who knows, you might start loving this simple to fix software even more?

    Common Outlook Problems and Solutions

    Note: The errors and solutions mentioned below apply to Outlook 2007. Though most of them should work with other versions of Outlook too, you should be aware that they might not.

    You might be interested in reading this: How to repair Outlook 2019, 2016, 2013, 2010 & 2007

    Problem 1 – Outlook Stuck on Loading Profile

    This is the most common of Microsoft Outlook problems. Over time, emails, notes, calendar entries, attachments etc. keep piling up in the Outlook PST, making it abnormally large in size. It eventually reaches to such an extent that working with Outlook becomes nearly impossible due to its utterly slow speed. It may cause ’Outlook stuck at loading profile’ issue.

    Solution – The first solution here is to reduce PST file size. For this, you need to remove any and everything that is causing the PST to bloat up. Find out the folder called “Larger Than 100 Kb” in Outlook 2007, it will contain all emails that are larger than 100 Kb. Delete all unwanted old emails (especially the ones with bulky attachments). If you really need an attachment, save it to the disk but clear it out of the PST. Also, delete all other unwanted emails and clear out the Trash.

    The second thing that could do wonders is Archiving. Archive your emails by year. This will save large amounts of data to your disk, relieving the PST of its burden.

    Read this: Five Best Tips to Keep Outlook PST File Size Smaller

    Problem 2 – Outlook not Working or Not Responding?

    It’s ironic how something that’s meant to help can itself become a cause of the trouble. Many Outlook add-ins claim to help around with Outlook’s working and make things easier for you. Sadly, quite a few add-ins have bugs and many are poorly written. And, using a corrupt add-in may cause Outlook to crash without warning, or it may result in Outlook has stopped working error. Installing too many add-ins can make Outlook slow too.

    Other reasons that may cause the email application to crash or halt its working are a corrupt Outlook profile, corruption in Outlook data file, etc.

    Outlook stopped working

    Solution – To find out if add-ins are causing a problem, start Outlook in safe mode and see if it performs better. If it doesn’t, the problem lies elsewhere. However, if it does, go to Outlook’s Trust Center and disable any suspected add-ins, then restart Outlook normally.

    If disabling the add-ins doesn’t help solve the issue, try re-creating your Outlook profile. If this doesn’t help, skip to the next problem and its solution.

    Problem 3 – Outlook PST is Corrupted

    You’ll know if the PST is corrupted if you start seeing errors pointing out the same on opening Outlook. A corrupt PST file can lead to inaccessibility of all data within your Outlook since it won’t allow it to open.

    Corrupt PST File

    Solution – Microsoft’s built-in repair utility, ScanPST.exe proves to be quite effective in this situation. You can find it in your Outlook installation folder and just run it. However, if the utility freezes or fails to fix PST file corruption, using Stellar Repair for Outlook software can help.

    Stellar

    Read this: [Fix] Scanpst.exe Freezes, Fails on Repairing Outlook PST Files

    Problem 4 – An Email on the Office PC Doesn’t Show up on your Laptop

    When Outlook is installed on more than one computer, you may find that the email settings on one don’t match the other. Downloading an email on both would also lead to an inconsistency.

    Solution – Follow any of these solutions to fix this problem:

    • Copy the PST file from one computer to the other manually. Whichever computer has all the emails, copy its PST to the other manually, and then restart Outlook.
    • Switch to IMAP protocol that synchronizes the mail on the server with the mail in Outlook.

    Problem 5 – You’re Sending out Spam emails

    You may get to know from your contacts that they’ve received unwanted emails from you while you may not be aware of sending them. This could prove to be quite embarrassing if the receiver is an important business associate and the sent out email is inappropriate.

    Spam Emails

    Solution – The cause of this problem could be either a malware-infected computer with access to your email address or your email account being hacked. Changing the password could solve the latter problem. However, if you’re unable to do so, you should contact support immediately and report the issue.

    If, however, your computer is virus-infected, scan your entire hard disk with a premium antivirus program, other than your regular one. Meanwhile, also inform your contacts that something like this has happened so that they can be aware of such an issue too.

    You can also refer to this Manual guide for outlook related issues

    To Sum it Up

    Though the above points should pretty much capture most of your Outlook problems such as; ‘Outlook stuck on loading profile’, ‘Outlook not working’, ‘Outlook PST is corrupted’, ‘Outlook PST is corrupted’ however if you’re still facing some issues, you could try other fixes such as rebuilding your Outlook profile, disabling your antivirus, adjusting your calendar permissions, etc.

    But, you can save the manual efforts and time spent in Outlook troubleshooting by using Stellar Repair for Outlook software. The software is purpose-built to repair large-sized, severely corrupt PST files. It can also fix common Outlook errors if need be.

    Also Read:

    Outlook won’t open

    Outlook stopped working

    Scanpst.exe fails

    How to repair outlook profile?

    Was this article helpful?

    No NO

    About The Author

    Charanjeet Kaur linkdin

    Charanjeet is a Technical Content Writer at Stellar®who specializes in writing about databases, e-mail recovery, and e-mail migration solutions. She loves researching and developing content that helps database administrators, organizations and novices to fix multiple problems related to MS SQL and MySQL databases and Microsoft Exchange.

    110 comments

    1. in my outlook i am getting a massage that data file is not closed properly . and outlook is not responding

      1. Hi Y.Sailendrakumar

        Sorry for the delayed response.

        You are facing issue because Outlook PST file has been corrupt. It’s a common problem faced by Outlook users. There could be several reasons behind “Outlook not responding” errors. Few of them are:

        * Overgrown mailbox size
        * Accessing and sharing PST file over networks
        * Hardware/Software compatibility issue
        * Corrupt Outlook PST

        To make it accessible repair corrupt PST file using scanpst.exe (Inbox Repair Tool). It’s a free inbuilt utility suggested by Microsoft but few times, this utility does not work. If the situation occurs, I would say that opt for Stellar PST Repair Software. This tool would be optimum solution for repairing the corrupt pst file. You can try the free version of the software to evaluate the software performance in real life scenario. Still, if you face any problem, feel free to contact us.

    2. I am facing issue with my Outlook. My Outlook is not behaving well as I opened it again it demands to restart. Is my Outlook got corrupt what should I do to make it work properly?

      1. Hi Ronald
        Outlook behaves like this when it got corrupt. To resolve your issue I would suggest repairing it. Repairing Outlook PST file would definitely solve your problem.For repairing you can try manual process i.e. “Inbox repair tool” or can opt for Stellar product. We suggest you to give a try to Inbox Repair Tool (Scanpst.exe) first as it is free to use.

        Note: Please make sure to take a backup of Outlook PST file, before proceeding to Manual Repairing process using Inbox Repair Tool (Scanpst.exe).

        1. Nothing to worry. Inbox repair tool have some limitation like sometimes its unable to repair severely corrupt pst file. I would suggest you to opt for Stellar Outlook PST Repair. This tool will definitely resolve your problem.

        2. Thanks for sharing the solution. Could you please specify whether your software supports for Outlook 2016 on Windows 10.

        3. Yes, our software is compatible with Outlook 2016 and other predecessor versions like Outlook 2013, 2010, 2007, 2003, on Windows 10 or any other previous version like Windows 8 , Windows 7, and Windows Vista.

    3. Information you shared here is nice. Recently I am also facing issue with my Outlook PST and want to repair it using recommended PST Repair software. I am using Outlook 2016 on Windows 10. Could you please tell me whether your PST Repair supports for the same configuration?

      1. Yes, Stellar Repair for Outlooksoftware supports for all latest Outlook version as well as latest Operating system. Here I am sharing software compatibility and support:
        MS Outlook Version Support: MS Outlook 2016, 2013, 2010, 2007 and 2003
        OS Support: Windows 10 / Windows 8 / Windows 7 / Windows Vista

        1. if you don’t mind can you tell me how many types problem is coming in ms outlook (actually i have’t idea so thats why i’m asking )

        2. Hello Muktar,

          It is not feasible to calculate the exact number of errors in MS Outlook. It depends on several factors like Outlook settings, database file, Outlook build etc.

        1. Thanks, I opt for suggested PST Repair software and really after using software I must say it is good software for all MS Outlook users facing corrupt Outlook PST file issue.

    4. I am using Outlook 2013 on windows 8. I’m unable to start Outlook on my computer even after trying it again and again. Every time I try to start Outlook, it gives an error and afterwards nothing happens. Could you please resolve my problem?

        1. In reality, the main difficulty is because of your Outlook data file i.e. PST files. PST files are main repository of complete Outlook mailbox (email, contacts, messages, tasks etc). I analyzed your problem and find the possible solution. It’s a common issue faced by Outlook users and reason behind this is same their PST file got damaged. Same is happened with you. There may be several reasons that make your PST file corrupt.
          • Hardware failure
          • System compatibility issues
          • Improper closing of Outlook
          To resolve the issue I would suggest opting for Stellar Repair for Outlooksoftware. Recommended PST repair software is specifically designed with advanced algorithms to resolve all corrupt Outlook issues. It will surely resolve your problem .

          You can download tool from website

        2. Thanks Ankur for the solution. But I want to know more about the demo version. Is there any hidden cost is associated with the product. I want to try this software before purchasing it.

        3. Demo version have all the features as in Registered version of software. The only difference between demo version and register version is – “Saving Option is disabled in demo version”. For saving PST file you have to register the PST repair software. Except that there is no difference between the demo version and registered version.

          Demo version is free to try and absolutely there is no hidden cost associated with it. Software is available at: here

    5. Hello Stellar

      I tried for PST Repair software demo version and after trying demo version I want to activate the product. Could you please share details about how to activate the product?

      1. Hello Potterj,

        Here are the complete details.

        • To launch the Stellar Repair for Outlookapplication
        • Point to Menu Bar select option Register and click on Registration button
        • A dialogue box will appear on screen having Registration options. Enable the option I have the Registration Key
        • Choose option Online Registration and proceed by clicking the OK button
        • Dialogue box will appear labeled as Stellar Outlook PST Repair. Click on OK button
        • A dialogue box will appear labeled as Stellar Repair for Outlook-Manual Software Registration. Enter the serial number you have in the box.
        • Click on Next button
        • Go to desktop and search for file PHX_REG.txt and after searching email file to support@stellarinfo.com. Now click on Finish button
        • Once your details will get verified you will receive a site key to register the software manually
        • Open the Stellar Repair for Outlooktool select the option Yes, I have the registration key
        • Choose option Manual Registration and click on OK button. After clicking on OK button enters the site key and click on validate button to validate the software.

        Follow these steps and activate your product. In case if you face any issue, feel free to contact us.

    6. Could you please tell me that recommended PST Repair software meets the specific requirement or I have to look for alternative:

      OS: Windows 10
      Outlook Version: Outlook 2013 (64 bit)

      I want to use this software but not aware whether software will meet the requirement or not. Please confirm this at your end.

      1. Hello Lara T. Johnston,

        Our software supports Outlook 2013 (64 bit) on Windows 10 OS based computer.

        I would also like to tell you that all software from Stellar including the PST repair software comes with the free demo version so that user can test the software compatibility & working in real life scenario. You can get the free demo of product from here:

        Once you are satisfied with product working, they can register the product and can take benefits of the premium features of the product.

        Thanks
        Ankur (Stellar Email Recovery Team)

    7. My Outlook is getting crashed every time whenever I try to open it. I thought the problem was due to recently installed Add-in and even after uninstalling it, the same problem persists. I’m not able to access my emails now.

      What could be the reason? I think PST has become corrupt due to continuous Outlook crash? Suggest something.

      1. Hi Mikaela Pitkänen,

        Yes you are right. Your Outlook PST file has been corrupt due to continuous crash of Outlook.

        To repair damaged PST file, you can opt for Microsoft suggested free inbuilt utility i.e. scanpst.exe or as its alternative Stellar Outlook PST Repair.

        Though Inbox repair Tool (Scanpst.exe) is free to use but it has some limitation like it would not repair severely damaged PST file or after executing the repairing process, you may observe that some emails are permanently deleted. So, to avoid permanent deletion of emails or to repair severely damaged PST file opt for Stellar Repair for Outlooksoftware. It will resolve your problem.

        If you face any difficulty while using the Scanpst.exe or Stellar Outlook PST repair, feel free to ask.

        Thanks

    8. Hey, I am facing some issues in my outlook; whenever I try to send emails a popup message appear like this: Error 0X80040116? Could you please suggest me solution?

      1. Hi Wright,

        Don’t worry. Such error appears on Outlook user screen when Outlook PST file got corrupt. There may be following reasons that make your Outlook PST corrupt:

        Outlook Direct Shutdown: Sometime user closes their Outlook directly by clicking the Close button. Users are not aware of fact that it makes Outlook PST file corrupt.

        Large PST file: Users usually ignore the warnings given by Outlook to remove the unwanted emails. Not deleting unwanted email data will make user Outlook PST file heavy in size and large size PST file outcomes in corrupt PST file.

        Header of PST File Corrupt: Outlook PST header’s sometime corrupt very easily and outcome in PST file corrupt. May be same is happened with you.

        You can resolve this problem by following opting for any of these methods:

        • Create new Outlook PST file
        • Repair Your Outlook PST file

        Though creation of new PST file would be tough task and as well this is not a secure method. Along it will result in loss of current email data. To resolve your issue I would recommend repairing it using Stellar Repair for Outlooktool. Tool will surely resolve your problem.

        Thanks

    9. I was encountering some errors whenever I try to open my MS Outlook. Upon some research, I got to know the reason behind the problem and tried Scanpst to repair the PST but unfortunately it did not solve the purpose. Luckily, I landed upon this post and got to know about Stellar PST Repair, tried the software and I was able to access my mail items again.

    Leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Image Captcha
    Refresh Image Captcha

    Enter Captcha Here :

    Related Posts

    WHY STELLAR® IS GLOBAL LEADER

    Why Choose Stellar?

    • 0M+

      Customers

    • 0+

      Years of Excellence

    • 0+

      R&D Engineers

    • 0+

      Countries

    • 0+

      PARTNERS

    • 0+

      Awards Received